З початку року 13 українців звернулися до медиків після укусу павуків
14:59 01.08.2024
257

З початку 2024 року 13 українців звернулися до медичних закладів через укуси павуків. Усі постраждалі отримали необхідну допомогу, повідомили у Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ) України у четвер, 1 серпня.

"Серед 13 осіб, які звернулись до лікарів після укусу павуків у 2024 році, шестеро проходили лікування в стаціонарі. Всі постраждалі одужали, жодного летального випадку не зафіксовано", - зазначили у МОЗ.

За даними МОЗ, у 2023 році було зареєстровано 31 звернення зі скаргами на укуси павуків, з яких 16 людей пройшли лікування в стаціонарі. Летальних випадків не було зафіксовано, як і у 2022 році. Тоді до медиків звернулося 42 людини, 25 з яких лікувались у стаціонарі. Ці дані зареєстровані в ЕСОЗ (електронна система охорони здоров’я) як випадки надання медичної допомоги пацієнтам у зв'язку з токсичною дією отруйних тварин, включаючи павуків.

Як розпізнати укус павука і що робити?

Про укус павука можуть свідчити одна або дві точки на шкірі, біль, набряк, нудота та інші симптоми отруєння. Якщо вас вкусив павук, медики рекомендують:

  • Не панікувати.
  • Пити багато води.
  • Промити місце укусу чистою водою з мильним розчином.
  • Випити антигістамінний та протизапальний препарати.
  • Звернутися до лікаря.

"У разі укусу павука-каракурта важливо якомога швидше звернутися до центрів екстреної медичної допомоги або найближчого медичного закладу для консультації лікаря. Отрута каракурта впливає на дихання і роботу серця, може викликати набряк Квінке", - зазначили у МОЗ.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також