Без сніданку не випускати: кожен третій учень приходять до школи голодним!
20:31 08.02.2017

Лише двi третини наших школярiв снiдають вдома, кажуть педіатри.А це означає, що діти вчаться напiвголодними. Звiдси - погана засвоюванiсть матерiалу, швидка втомлюванiсть та проблеми з пам'яттю, а також розвиток шлунково-кишкових патологiй, - пише Ukr.Media.

- До того ж, вiдсутнiсть снiданку порушує процеси регуляцiї голоду та насичення, коли голод "забивають" у кращому випадку канапкою, у гiршому - сухариками вбо чіпсами, - каже Володимир Родiонов, провiдний науковий спiвробiтник вiддiлу медичних проблем здорової дитини та преморбiтних станiв Iнституту педiатрiї, акушерства та гiнекологiї АМН України. - Крiм того, такий спосiб харчування призводить до рiзноманiтних хвороб органiв травлення та провокує розвиток ожирiння (адже головний прийом їжi припадає на вечерю).

Мiж тим, категорично не можна вiдправляти дитину до школи без снiданку. Адже щоб мозок працював, необхiдно забезпечити надходження вуглеводiв. Адже пiд час урокiв мозок дитини працює настiльки iнтенсивно, що витрачає 25% калорiй. Для порiвняння: мозок дорослого при розумовому навантаження витрачає лише 3-6 калорiй. Саме перший прийом їжi є дуже важливим. Найкращий варiант - кашi (злаки мiстять складнi вуглеводи, якi поступово вивiльняють у кров глюкозу, та мiстять вiтамiни групи В, що нормалiзують функцiї нервової системи та покращують мозкову дiяльнiсть).

Непоганим варiантом снiданку для школяра є страви з яєць - омлети, яєшнi, адже вони мiстять сбалансований комплекс вiтамiнiв та мiнералiв та високоякiсний бiлок.

Загалом, школярi щодня мають з'їдати 150 грамiв м'яса або риби, 200 грамiв сиру або кисломолочних продуктiв, близько 500 грамiв свiжих фруктiв та овочiв, 150 грамiв будь-якої кашi, випивати склянку молока або свiжовичавленого соку.

Читайте також