Чи може анемія впливати на емоції?
14:50 04.06.2017
254
Анемія впливає не лише на рівень енергії. Вона також може здійснювати вплив на емоції та стосунки. Дізнайтеся про це більше в нашій статті.
Коли людина хвора, її симптоми мають певні наслідки на настрій і спосіб взаємодії з людьми.

Захворювання впливає не лише на наше фізичне самопочуття та стан, а й на емоції. Що стосується анемії, вона спричиняє певні психологічні наслідки, які можуть змінити звичне життя.

Що таке анемія і як вона виникає?

Перш ніж говорити про вплив анемії на емоції, варто дізнатися про це захворювання більше.

В основному, анемія – це стан, який виникає через нестачу заліза в організмі. Ось медичне визначення цього розладу: “низька концентрація гемоглобіну в крові”.

Для того щоб діагностувати анемію, потрібно зробити аналіз крові. Лабораторний аналіз крові може також виявити інші зміни та відхилення, як-от занизький рівень червоних кров’яних тілець або знижений гематокрит. А втім, є й інші симптоми, які допоможуть виявити анемію на око.

Анемія – це не хвороба, це розлад, який виникає через дефіцит.

Нестача заліза може спричиняти залізодефіцитну анемію. Цей тип досить часто виникає внаслідок шлунково-кишкових розладів або надмірної втрати крові (наприклад, після аварії чи дуже рясної менструації).

Коли у вас анемія, вам бракує енергії

Це один із найпростіших способів визначити, що у вашій крові бракує заліза.

Адже почуття апатії виходить за рамки простого небажання вилізати з ліжка в дощовий день або прокидатися зі звуком будильника.

Люди з цим розладом часто не можуть виконати певні дії, якщо не підготуються до них і не змусять себе щось робити. Іноді вони не мають сили, навіть щоб займатися щоденними справами. Ось кілька інших ознак анемії, які можна помітити з  першого погляду:

  • бліде обличчя;
  • надмірне випадіння волосся;
  • ламкість нігтів.

Деякі люди також використовують метод визначення низького рівня червоних кров’яних тілець. Для цього потрібно підняти верхню повіку та подивитися на її внутрішню поверхню. Якщо вона дуже біла, це означає, що, можливо, у вас анемія. Звісно, такий метод не є науково підтвердженим, утім його результати бувають досить точними.

До наслідків анемії також належать неврологічні розлади, як-от зміни зору, поява головного болю, запаморочення, безсоння та нерегулярні менструації.

Як анемія впливає на людину на емоційному рівні?

Окрім прямих наслідків нестачі заліза на фізичне здоров’я, одним із важливих моментів анемії, який лікарі не завжди беруть до уваги, є проблеми, спричинені цим розладом на емоційному чи психологічному рівні.

На додачу до всього цього, ви можете почуватися так, ніби не існує мотивації чи причини достатньо сильної, щоб змусити вас встати з ліжка.

Вам не хочеться нічого робити, але водночас немає інших симптомів, які вказують на конкретну проблему зі здоров’ям. Часто ви просто “не маєте бажання ворушитися”.

Можливо, вам навіть не вдається визначити причину такого самопочуття. Як наслідок, це спричиняє поганий настрій. В окремих випадках ви також сердиті на себе за те, що ніколи не маєте настрою щось робити.

Зневіра й апатія – це два безпосередні наслідки анемії. А це, без сумніву, впливає на всі сфери життя.

Наприклад, те, що вам раніше подобалося робити, тепер вимагає вдвічі більше зусиль. Або ж звичка завжди наполягати на своєму тепер схожа лише на тягар чи обов’язок.

Анемія та проблеми на роботі

Кожному іноді буває складно прокинутися вранці, упоратися з роботою та босом. А втім, для людей із нестачею заліза це стає щоденним явищем, а не винятком.

Дратівливість, проблеми з концентрацією, спілкуванням чи активністю на роботі – ось кілька попереджувальних симптомів, які не варто ігнорувати.

Наприклад, якщо ви легко відволікаєтеся, не можете знайти потрібне слово, виконати просту математичну дію в умі або забуваєте, що хотіли зробити, це може бути пов’язано з нестачею енергії, спричиненою анемією.

Як анемія впливає на особисте життя

Дефіцит заліза не минає, коли ви закінчуєте робочий день і повертаєтеся додому. Досить часто ситуація лише погіршується.

Прибирання, готування вечері, заняття спортом, родинні зібрання, уроки… Здається, що все проти вас.

Стає все важче знайти достатньо мотивації, щоб встати з дивана чи ліжка на вихідних, навіть якщо на вулиці світить сонце й попереду вас чекає цікавий день.

Якщо у вашого члена сім’ї проявляються такі симптоми, перший крок, який вам варто зробити, – переконати його пройти медичний огляд, у ході якого можна діагностувати анемію.

У такий спосіб можна допомогти близькій людині почати з невеликих речей, які подарують їй енергію: спокійна прогулянка в парку, трохи музики, десерт, багаті на залізо фрукти й овочі…

Усе це вдихне в неї життя й допоможе насолоджуватися тим добрим, що є навколо.

Читайте також