Кава корисна для мозку та фігури, але шкідлива для кісток і нирок, - дослідження
15:30 25.08.2016

Вчені проводять багато різних досліджень і постійно пишуть або про те, як кава добре впливає на серце, або про те, як може спричинити остеохондроз. У дослідників різна думка про те, скільки кави не нашкодить людині. "Вживання до трьох чашок кави на день може бути навіть корисним для здоров'я", - вважає дієтолог Найджел Денбі. Лікарі вирішили узагальнити всі відомості про вплив кави на здоров'я людини.

Талія: вибираючи каву з розумом, можна слідкувати за своєю фігурою. Кава допоможе втрачати вагу, оскільки, будучи майже некалорійною, зменшує апетит. А зелена кава, виготовлена з необсмажених кавових зерен, допоможе втратити вагу за рахунок зменшення кількості цукру, яка буде поглинатися з кишківнику.

Серце: одна чашка кави збільшує серцебиття на годину, підвищує артеріальний тиск. Для здорової людини в цьому нема жодних мінусів, навпаки, помірне вживання кави навіть зможе запобігти серцевим нападам. Однак щодо тих людей, які страждають серцевою недостатністю, лікарі радять відмовитися від кави. Калій у каві може викликати небезпечні зміни в серцевому ритмі.

Кишечник: з одного боку, кофеїн стимулює скорочення м'язів кишечнику, що виштовхує відходи швидше, а з іншого – не всі корисні речовини з цієї ж причини встигають засвоїтися. Кофеїн також перешкоджає засвоєнню заліза. Кофеїн може призвести до зневоднення. Лікарі радять не пити каву на голодний шлунок, оскільки кава стимулює виробітку шлункового соку.

Кістки: багато кави може збільшити ризик ламкості кісток, викликати остеопороз. Кофеїн робить клітини, які беруть участь у формуванні кісток, менш ефективними і навіть може вбити ці клітини. Кофеїн також прискорює виведення кальцію з організму, який потрібен для зміцнення кісток. Натомість кава з молоком може допомогти протидіяти виведенню кальцію.

Зуби: виявляється, танін в чаї, який змінює колір зубів, є набагато сильнішим барвником, ніж кофеїн. Стоматолог зазначає, що кава фарбує наші зуби поверхнево, тільки біоплівку – тонкий шар бактерій, які покривають наші зуби та ясна, і не проникає в саму емаль. Також кава містить речовину, яка перешкоджає розвитку певних зубних бактерій.

Подих: неприємний запах з роту тих, хто п’є забагато кави, спричинений пересиханням у роті - кава спричинює зневоднення. Для уникнення цього лікарі радять обмежити вживання кави, їсти щось, аби стимулювати виробіток слини, або жувати жуйку.

Мозок: помірне споживання кави може знизити ризик розвитку хвороби Альцгеймера на 20%. Окрім цього, кофеїн та антиоксиданти зменшують запалення в мозку, можуть сповільнити погіршення клітин, пов’язаних з пам’яттю. 

Нирки: кава є сечогінною, що не несе негативних наслідків, однак, часте вживання може спричинити захворювання нирок. Кофеїн може розражати сечовий міхур. Також кава може стати причиною сечокам’яної хвороби. 

Шкіра: попри те, що кава спричинює зневоднення організму, вона не впливає на пересихання шкіри. До того ж, дослідники виявили, що вживання кави зменшує вірогідність злоякісної меланоми.

Діабет 2 типу: дослідники вважають, вживання кави зменшує ризик виникнення діабету 2 типу.

М'язи: кава може надати м'язам більшої витривалості. Одна чашка кави допоможе спортсменам займатися на третину довше їхнього звичного часу. Кофеїн допомагає спалювати жир для отримування енергії під час тренувань. 

Кофеїн також стимулює вивільнення дофаміну - гормону гарного самопочуття, що тимчасово зменшує втому.

Кофеїн пригнічує мелатонін - гормон, який допомагає нам розслабитися і підготуватися до сну, він перешкоджає виробітку речовини, яка робить нас сонними. Однак кофеїн швидко викликає звичку, тому використовувати каву регулярно як засіб для того, щоб підбадьоритися, не вийде: організм не буде вже реагувати на кофеїн таким чином. 

Попередня новина
Читайте також