Підліток з Ладижина після купання у Південному Бузі підхопив смертельну інфекцію
19:26 20.08.2024
358

Перше медичне об’єднання Львова повідомило, що спеціалісти дитячої лікарні Святого Миколая врятували 16-річного Данила Максимчука з міста Ладижин, який заразився у водоймі смертельною інфекцією.

Юнак навчається у коледжі на механіка. І поки канікули, весь вільний час проводить з друзями. Одного літнього дня підлітки пішли поплавати в річці Південний Буг – це звичне місце відпочинку для місцевих. Ввечері після купання у Данила раптово піднялась температура і не збивалася всю ніч. Ба більше – на ранок хлопець почав ще й блювати.  

Медики районної лікарні спершу подумали, що у Данила тепловий удар, бо ж тоді стояла неймовірна спека. Утім, за 2 дні лікування від перегріву стан підлітка лише погіршився, тож його скерували до обласного центру. Вже вінницькі лікарі з’ясували, що Данило підхопив смертельно небезпечну інфекцію – лептоспіроз. 

У Данила стрімко почали відмовляти органи. Лептоспіроз вразив нирки і вони геть перестали працювати, а також – печінку. Підліток буквально пожовтів. Наступними могли стати органи серцево-судинної системи і тоді юнак би загинув. У такому вже загрозливому для життя стані Данила негайно переправили з Вінниці до Львова – у Дитячу Лікарню Святого Миколая. 

“Оскільки в пацієнта була гостра ниркова недостатність, тобто сильне ураження нирок, лікуючи лептоспіроз, ми паралельно лікували і ниркову недостатність .Нам довелося під’єднати його до апарату для проведення гострого діалізу – “штучної нирки”. Данило 2 доби безперервно перебував під апаратом – така сильна була інтоксикація. А вже потім ми виконували діаліз 3 рази на тиждень по 4 години. Щодо печінки, то її нам вдалося стабілізували медикаментозно ”, – розповідає Лілія Грицків, керівниця нефро-діалізного блоку Лікарні Святого Миколая.

Нашим медикам вдалося врятувати Данила! За його життя вони боролися майже місяць. Нині нирки та печінка хлопця працюють як належить і він майже повністю відновився після страшної недуги. Данило вже повернувся до Вінниці, де і пройде завершальні етапи лікування.

*Дитяча Лікарня Святого Миколая входить до складу Першого медоб’єднання Львова (ред.)

Читайте також