Розширено список лікарів, що можуть проводити переливання крові в Україні
21:05 13.10.2023
257

В Україні розширили список фахівців, які можуть проводити переливання донорської крові, включивши до нього 26 лікарських спеціальностей, переважно хірургічного спрямування, повідомив Міністерство охорони здоров'я.

Згідно з висновками директора Департаменту високотехнологічної медичної допомоги та інновацій Міністерства охорони здоров'я України, Василя Стрілки, ці зміни в кваліфікаційних вимогах були внесені внаслідок конфлікту в країні.

Раніше право здійснювати переливання крові було надано тільки лікарям-трансфузіологам і лікарям-анестезіологам. Проте у стабілізаційних пунктах завжди не було лікарів з такими кваліфікаціями, що породжувало проблеми.

До переліку тепер включені такі спеціальності як гематолог, нейрохірург, кардіохірург, травматолог, комбустіолог (лікар, спеціалізований на лікуванні опіків), уролог, хірург і лікарі медицини невідкладних станів.

Це розширення дозволу на переливання крові на етапі до госпіталізації, що дозволить різним медичним спеціалістам, включаючи тих, хто відстоює країну на передовій, використовувати кров та її компоненти для порятунку бійців.

"Тепер, переливати кров на догоспітальному етапі можуть лікарі, яких передбачено відповідними кваліфікаціями та ті, хто успішно завершив відповідне навчання", - пояснює Василь Стрілка.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також