В Україні виявлено новий підвид COVID-19, названий "Еріс", з десятьма випадками в шести областях
17:33 18.10.2023
259

На території України було виявлено десять випадків нового підвиду COVID-19 під назвою "Еріс", про що повідомило Міністерство охорони здоров'я України.

Цей новий штам був виявлений в шести регіонах країни, а саме в Дніпропетровській, Закарпатській, Сумській, Хмельницькій, Тернопільській і Чернівецькій областях.

Важливо відзначити, що "Еріс" є варіантом штаму коронавірусу SARS-CoV-2, відомого як "Омікрон".

За даними офіційного повідомлення, протягом тижня з 2 по 8 жовтня було зареєстровано 5 186 випадків захворювання на COVID-19, з них 18 призвели до летальних наслідків серед осіб, які перевищували 30 років віку.

Симптоми "Ерісу" ідентичні симптомам інших відомих штамів COVID-19, включаючи біль у горлі, слабкість, одиночність дихання, м'язовий біль, головний біль та підвищення температури тіла.

Однією з особливих характеристик "Ерісу" є наявність додаткової мутації в шиповому білку, що може швидше подолати ослаблений імунітет. Проте, за оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), загальний ризик для громадського здоров'я від цього підвиду оцінюється як низький.

Для недопущення важкого перебігу COVID-19 надалі рекомендується вакцинація в трьох етапах: дві дози основної вакцинації та бустерне щеплення, яке слід здійснювати через п'ять місяців після основної вакцинації. Отримання додаткового бустеру може бути рекомендовано після консультації з лікарем або вакцинаційним пунктом.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також