Американські вчені виявили відкладені побічні ефекти від вакцини Moderna
17:43 05.03.2021
564

У деяких пацієнтів через тиждень після використання американської вакцини Moderna з'явилися великі шкірні запалення, про це повідомляється в листі лікарів з США, опублікованому в журналі New England Journal of Medicine.

Всього вакцинували більше 30 тисяч чоловік, з них від запалення постраждали 12. Почервоніння з'явилися на тілі поруч з місцем ін'єкції «вже після повного розсмоктування локальних і системних симптомів, пов'язаних з вакцинацією». На опублікованих в доповіді знімках видно, що висип виникав на долонях, ліктях, плечах і стегнах пацієнтів.

Деякі з цих пацієнтів приймали антигістамінні препарати, інші - стероїдні гормони, а одна людина пройшов антибактеріальну терапію. Побічні ефекти проходили в середньому через шість днів.

Всі 12 учасників погодилися отримати другу дозу вакцини. Після другого щеплення у трьох осіб були виявлені ті ж симптоми, ще у трьох - легша реакція.

Як зазначає The New York Times, більшість з 12 пацієнтів були вакциновані в Массачусетській лікарні загального профілю в Бостоні, в якій також використовувалася вакцина від Pfizer і BioNTech. За словами одного з медиків Кімберлі Блюменталь, побічні ефекти з'являлися тільки після щеплення Moderna.

Автор: Анна Макарчук
Читайте також