Швейцарські вчені винайшли імплантат сітківки ока, який дозволить сліпим бачити
10:07 06.03.2021
316

Вчені Федеральної політехнічної школи Лозанни (EFPL) винайшли імплантат ока, який може дозволити сліпим людям бачити обриси речей. Про це повідомляє некомерційне наукове видання EurekAlert.

З 2015 року команда Дієго Геззі, завідувача кафедри нейроінженеріі, займається розробкою імплантату сітківки ока з 10,5 тисячі електродів. Він передає людині зображення, взаємодіючи з розумними окулярами.

Камера, вбудована в окуляри, фіксує зображення навколо і відправляє дані на мікрокомп'ютер, також встановлений в окуляри. Система перетворює дані в світлові сигнали, які передаються на електроди в імплантаті сітківки. Потім електроди впливають на сітківку таким чином, що людина бачить спрощену чорно-білу версію зображення, яка складається з точок світла.

«Таке відчуття, ніби ви дивитеся на зірки в нічному небі, і потрібно навчитися розпізнавати сузір'я», - каже Геззі.

Крім того, імплантат зроблений з дуже гнучкого матеріалу - прозорого полімеру, який спрощує його установку під час операції і краще взаємодіє з сітківкою. Поки технологія не була випробувана на людях, проте, як зазначає Daily Mail, імплантат вже готовий до клінічних випробувань.

Автор: Єва Козаченко
Читайте також