Група експертів ВООЗ прибула в Ухань для розслідування походження коронавірусу
18:30 14.01.2021
255

14 січня в китайське місто Ухань, в якому вперше був зафіксований випадок зараження коронавірусом, прибула група з десяти експертів Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ). Вона займеться розслідуванням походження Covid-19. Про це повідомляє Associated Press.

В команду експертів увійшли фахівці з Росії, США, Австралії, Німеччини, Японії, Великобританії, Нідерландів, Катару і В'єтнаму.

ТАСС, посилаючись на дані сайту Flightradar24, стверджує, що літак авіакомпанії Scoot з Сінгапуру приземлився в міжнародному аеропорту Ухані в 11:05 за місцевим часом.

Проведення розслідування співробітниками ВООЗ було схвалено урядом Китаю. Прибулих в Ухань експертів, які носили тільки маски, співробітники аеропорту зустріли в захисних костюмах. Як зазначає CGTN (англомовна версія державної телекомпанії Китаю CCTV. - Esquire), перед початком розслідування співробітники ВООЗ здадуть тест на Covid-19 і пройдуть 14-денний карантин.

В команду експертів увійшли вірусологи та інші фахівці з Росії, США, Австралії, Німеччини, Японії, Великобританії, Нідерландів, Катару і В'єтнаму. Згідно з опублікованою ВООЗ програмою дослідження походження коронавірусу, експерти не збираються оцінювати, наскільки ймовірним є те, що пандемія викликана випадковим поширенням вірусу, створеного в лабораторії Уханьского інституту вірусології.

«Розуміння походження хвороби - це не пошук винних. Нехай ця та інші місії будуть присвячені науці, а не політиці », - наводить CGTN слова доктора Майкла Райана, виконавчого директора ВООЗ з надзвичайних ситуацій в області охорони здоров'я.

Associated Press також зазначає, що уряд Китаю ввели контроль над дослідженнями про походження коронавірусу і заборонило вченим спілкуватися з журналістами.

Офіційно Китай повідомив ВООЗ про спалах нової інфекції 31 грудня 2019 року, проте американські спецслужби інформували Пентагон про появу нової хвороби в листопаді. 11 березня 2020 року міжнародна організація заявила про початок пандемії.

Автор: Маргарита Грабова
Читайте також