ВООЗ переглянула рекомендації із вживання антибіотиків
12:07 07.06.2017
259

Всесвітня організація охорони здоров'я провела найбільший за останні 40 років перегляд своїх рекомендацій щодо антибіотиків та розділила їх на три групи, передає УНН з посиланням на прес-службу ВООЗ.

Експерти ВООЗ розподілили антибіотики на три групи - ACCESS (доступний), WATCH (уважний, пильний) і RESERVE (запасний, резервний) – із рекомендаціями, коли їх використовувати.

До першої групи ACCESS включені препарати, які організація рекомендує для масової доступності при лікуванні найбільш поширених запальних захворювань, наприклад пневмонії. Сюди входять такі препарати, як ампіцилін, амоксицилін тощо. При цьому ВООЗ зазначає, що навіть антибіотики з цього списку повинні застосовувати тільки за призначенням та при наявності відповідних симптомів, а під час застосування слід уважно спостерігати за пацієнтом.

У другий список WATCH увійшли антибіотики, які значно збільшують ризик виникнення стійкості до антибіотиків і до застосування яких слід ставитися з обережністю та винятково для лікування вузького переліку інфекційних захворювань. Зокрема, йдеться про те, що використання ципрофлоксацину, який широко застосовується для лікування циститів або, наприклад, таких інфекцій верхніх дихальних шляхів, як гострий бактеріальний синусит або бактеріальний бронхіт, має бути суттєво скорочено задля уникнення подальшого розвитку стійкості до антибіотиків.

У третю групу RESERVE ВООЗ включила вісім препаратів, таких як колістин та деякі види цефалоспоринових антибіотиків, які мають використовуватися лише в крайніх випадках - лише за найсерйозних обставин, якщо всі інші варіанти лікування не допомогли та при наявності загрозливих для життя інфекцій з множинною стійкістю до ліків.

Зазначається, що ці групи стосуються лише антибіотиків, які застосовуються для лікування 21 найпоширеніших інфекцій.

У ВООЗ наголосили, що загалом до оновленого списку додаються 30 ліків для дорослих і 25 для дітей, а також визначені нові способи застосування для дев’яти вже наявних препаратів.

Як повідомляв УНН, за данними ВООЗ, у країнах Східної Європи зростають показники ожиріння серед підлітків.

Джерело: УНН
Читайте також