Україна розподілила 92% необхідних курсів для лікування гепатиту С у 2023 році
17:11 09.01.2024
263

В Україні було розподілено 16 160 курсів лікування вірусного гепатиту С між різними регіонами, що становить 92% від потреби на 2023 рік, за інформацією Міністерства охорони здоров'я.

З грудня минулого року, розпочався процес перерозподілу лікарських засобів між областями для оптимізації лікувального процесу, який триватиме до кінця поточного місяця. Очікується, що решта необхідних медикаментів (8%) буде доставлена в Україну до кінця лютого.

У другій половині 2023 року 1 330 медичних установ були залучені до скринінгу та лікування гепатитів, забезпечені необхідними препаратами та тест-системами для виявлення ВГВ і ВГС, придбаними за кошти держбюджету.

Було доставлено 1,4 млн тест-систем для скринінгу: 727 360 тестів для виявлення гепатиту С та 670 420 тестів для гепатиту В. Ці заходи дозволили забезпечити лікування понад 3 500 пацієнтів з гепатитом В та 16 000 пацієнтів з гепатитом С, повідомляє МОЗ.

МОЗ підкреслює, що пацієнти можуть безкоштовно пройти швидкий тест на вірусні гепатити у свого сімейного лікаря, який виявляє антитіла вже на 4-6 тижні після інфікування, з точністю близько 99%.

Для діагностики чи лікування необхідно звернутися до сімейного лікаря або місцевої амбулаторії, де лікар видасть направлення на додаткові обстеження або лікування у спеціалізованій установі.

Міністерство нагадує про кроки "маршруту пацієнта" при відмові в лікуванні:

  1. Звернутися до головного лікаря медичного закладу у разі повідомлення про відсутність ліків для уточнення інформації.
  2. Якщо головний лікар не надає інформацію, потрібно звернутися до структурного підрозділу охорони здоров’я у вашій області.
  3. У разі відмови на рівні структурного підрозділу, звернутися до Центру громадського здоров’я МОЗ України за адресою info@phc.org.ua.

Якщо неможливо отримати препарати у власній області, пацієнти мають право звернутися до медичних закладів інших регіонів. Інформація про наявність препаратів публікується на сайті ЦГЗ.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також