Зміни клімату погіршують стан людей з неврологічними та психічними захворюваннями
18:09 19.05.2024
259

Зміни клімату, включаючи підвищення температури повітря та вологості, спричиняють серйозні негативні наслідки для осіб із неврологічними та психічними захворюваннями. Це підтверджує аналіз досліджень, опублікований у журналі The Lancet Neurology. Як повідомляє MedicalXpress, підвищення температури та вологості може погіршити стани таких захворювань, як інсульт, мігрень, менінгіт, епілепсія, розсіяний склероз, шизофренія, хвороба Альцгеймера та Паркінсона.

Науковці зазначають, що нейрони мозку працюють з різною швидкістю залежно від умов довкілля. Тіло людини, включаючи мозок, адаптоване до функціонування в певному температурному діапазоні, до якого людина пристосувалася протягом тисячоліть. Зазвичай комфортною є температура від 20 °C до 26 °C і вологість від 20% до 80%.

Екстремальні температури та вологість, які спричиняє глобальне потепління, ускладнюють нормальну роботу нейронів. Висока температура змушує мозок намагатися зберегти нормальну температуру організму, але деякі захворювання впливають на здатність до потовиділення, необхідного для охолодження тіла. Окремі препарати для лікування неврологічних та психіатричних захворювань також погіршують цю проблему, зменшуючи виділення поту або порушуючи температурний регулюючий механізм мозку.

Огляд досліджень показує, що спека негативно впливає на сон, а його порушення погіршує стан осіб із епілепсією. Зміни клімату також посилюють симптоми деменції та багатьох психічних розладів, як-от шизофренії. Під час аномальної спеки в Європі у 2003 році близько 20% від збільшеної кількості смертей припали на людей із неврологічними захворюваннями.

Екстремальні температури також погіршуються нагріванням міського простору та відсутністю зелених насаджень, що підсилює шкоду для хворих на неврологічні та психічні захворювання.

За даними дослідження, 60 мільйонів людей у світі мають епілепсію, 55 мільйонів — деменцію. Прогнозується, що до 2050 року ці цифри зростуть до понад 150 мільйонів, оскільки населення світу старіє. Неврологічні розлади є основною причиною пожиттєвої інвалідності та другою причиною смерті у світі. Більше 10% населення світу має психіатричні захворювання.

Незважаючи на загальну нестачу даних, науковці зазначають, що зміни клімату можуть вплинути на захворюваність, поширеність і тяжкість багатьох нервових розладів, таких як інсульт, неврологічні інфекції та деякі психічні розлади.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також