Зміни в правилах експорту меду до ЄС: нові вимоги з 30 листопада 2024 року
15:56 01.07.2024
254

З 30 листопада 2024 року мед та інші продукти бджільництва, призначені для споживання людиною, зможуть ввозитися до країн Євросоюзу тільки за умови, що вони були відправлені, отримані або виготовлені в установах, які внесені до списку компетентного органу країни-експортера. Про це повідомила Держпродспоживслужба.

Причини нових вимог:

  1. Шахрайство та фальсифікація: Мед і продукти бджільництва все частіше стають об'єктами шахрайства, зокрема, шляхом додавання сторонніх цукрів.
  2. Контроль якості: За інформацією Єврокомісії, у 46% вантажів з медом та продуктами бджільництва, що ввозилися на територію ЄС, були виявлені невідповідності. 57% експортерів з третіх країн підозрюються у фальсифікації меду.
  3. Покращення простежуваності: Посилення контролю з боку країн-експортерів за операторами ринку меду та продуктів бджільництва спрямоване на забезпечення більшої прозорості та відповідності стандартам ЄС.

Нові вимоги:

  • З 30 листопада 2024 року мед та інші продукти бджільництва можуть ввозитися до ЄС тільки за умови, що вони відправлені, отримані та/або виготовлені в установах, зазначених у списку, затвердженому компетентним органом країни-експортера.
  • Виробники меду та продуктів бджільництва, які зацікавлені в експорті до ЄС, повинні завчасно звернутися до територіального органу Держпродспоживслужби для внесення своїх потужностей до списку установ, з яких дозволено експорт до ЄС.

Ці зміни спрямовані на забезпечення високої якості та безпеки меду, що ввозиться до ЄС, а також на захист споживачів від фальсифікованих продуктів.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також