Бізнес другий місяць поспіль негативно оцінює свою діяльність: індекс очікувань ділової активності знизився
16:06 01.07.2024
269

Другий місяць поспіль український бізнес негативно оцінює результати своєї діяльності. Про це свідчить індекс очікувань ділової активності (ІОДА), який у червні 2024 року знизився до 43,6 пунктів порівняно з 48,0 у травні, повідомляє НБУ.

Причини погіршення очікувань:

  • Зростання витрат бізнесу: Дефіцит електроенергії, викликаний російськими атаками на енергосистему, та підвищення тарифів значно збільшили витрати підприємств.
  • Слабкий інвестиційний попит: Низький рівень інвестиційного попиту впливає на негативні прогнози бізнесу.
  • Дефіцит кваліфікованих працівників: Значний дефіцит кваліфікованих кадрів ускладнює роботу підприємств.

Секторальні індекси:

  • Промисловість: Секторальний індекс у червні становив 45,5 пунктів (у травні – 48,8), що обумовлено погіршенням безпекової ситуації, перебоями з енергопостачанням та зростанням виробничих витрат.
  • Торгівля: Секторальний індекс склав 46,4 пунктів (у травні – 47,7). Підприємства зберегли негативні очікування через ускладнення ситуації з енергопостачанням та підвищення тарифів на електроенергію.
  • Будівництво: Секторальний індекс знизився до 43,0 пунктів (у травні – 49,8) через слабкий інвестиційний попит, тривалі відключення електроенергії та брак кваліфікованих працівників.
  • Сфера послуг: Секторальний індекс знизився до 39,7 пунктів (у травні – 47,2) через відплив кваліфікованих кадрів, збільшення витрат через дефіцит електроенергії та зниження попиту.

Прогнози щодо цін:

Підприємства промисловості, торгівлі та сфери послуг спрогнозували посилення темпів зростання як закупівельних цін, так і цін/тарифів на власну продукцію/послуги. Натомість будівельники очікують незначне сповільнення зростання цін.

Ситуація на ринку праці:

Згідно з опитуванням НБУ, ситуація на ринку праці погіршилася. Керівники підприємств усіх секторів очікують скорочення загальної чисельності працівників, найсуттєвіше – у сфері послуг.

Висновки:

Поточні економічні умови, включаючи дефіцит електроенергії, зростання витрат та дефіцит кваліфікованих працівників, продовжують негативно впливати на очікування та діяльність бізнесу в Україні

Автор: Павло Петрушко
Читайте також