В Україні відкладено впровадження накопичувальної пенсійної системи через відсутність законодавчої та ринкової інфраструктури
14:09 02.07.2024
252

Україна поки не готова до запровадження накопичувальної пенсійної системи через необхідність забезпечення чіткого законодавства та розвитку фондового ринку. Про це заявив народний депутат України, перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань соціальної політики Михайло Цимбалюк в ефірі КИЇВ24.

"Україна зараз не готова до запровадження накопичувальної пенсійної системи. Накопичувальна система, яку запропонували у Верховній Раді, передбачає, що 1,5% буде виплачувати держава, а 1-2% - роботодавець," - зазначив Цимбалюк. За його словами, це означає, що реальні кошти на рахунках людей з'являться не раніше, ніж через 20 років, крім тієї частини, що надходить через солідарну систему. Проте, є певні умови.

Для ефективного функціонування накопичувальної системи потрібен реальний фондовий ринок, щоб кошти, які зберігатимуться на приватних рахунках людей, могли бути розміщені через викуп акцій та інші фондові ринки для отримання прибутку. Навіть якщо ухвалити відповідний закон, потрібно знати "чіткі правила гри" і пам'ятати, що протягом найближчих 10-15 років ця система не запрацює на повну потужність.

Нагадаємо:

В Україні зараз працюють над змінами до солідарної пенсійної системи, щоб зробити її більш збалансованою та справедливою.

Автор: Павло Перушко
Читайте також