Естонія повернула Україні 274 цінності культурної спадщини, вивезені контрабандистами
20:31 30.04.2024
274

Україна отримала назад 274 предмети культурної спадщини, які були вивезені незаконно з країни контрабандистами. Ці цінності, як повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики, були відправлені до Національного музею історії України. Серед них були 115 монет, які виявили при спробі контрабанди через кордон. Естонські прикордонники та уряд повернули ці цінності Україні.

Серед предметів археології, які були повернені, були прикраси скіфського часу, які датуються ІV–III ст. до н.е., та прикраси передримського та римського часу, зокрема амулетниці та золоті намистини, які датуються І ст. до н.е. – І ст. н.е. Також були повернуті середньовічні знахідки, зокрема парадна кінська упряж рубіжу VІІІ–ІХ ст. – початку IX ст. та перстень з птахом, який тримає в лапах гілку лавра, Х–ХІІ ст. Також були повернуті монети візантійських імператорів, такі як Костянтин VII Багрянородний (920–944 рр.), Никифор II Фока (963–969 рр.), Іоанн I Цимісхій (969–976 рр.), Василій II Болгаробійець (976–1025 рр.).

За словами тимчасового виконуючого обов'язки Міністра культури та інформаційної політики України Ростислава Карандєєва, Україна дуже вдячна Естонії за підтримку та співпрацю у цій справі. Він також відзначив, що Естонія допомагає відновлювати культурні об'єкти в Україні та підтримує країну у всіх напрямках, включаючи політичний, економічний та військовий. Вагур Соосаар, заступник Глави дипломатичної місії Естонії в Україні, підтвердив підтримку та пообіцяв, що Естонія буде продовжувати підтримувати Україну у всіх справах, скільки це буде потрібно.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також