Ізраїль звинуватив Іран у нападі на танкер
14:04 31.07.2021
255

Уряд Ізраїлю офіційно звинуватив Іран у нападі на нафтовий танкер, в результаті чого загинули два члени екіпажу. Про це повідомляє BBC.

Як зазначає видання, інцидент стався 29 липня неподалік узбережжя Оману в Аравійському морі. Ізраїльська сторона стверджує, що Іран здійснив атаку на танкер MV Mercer Street, який перебуває під управлінням лондонської компанії Zodiac Maritime, що належить ізраїльському бізнесмену Еялю Оферу.

У результаті нападу загинули два члени екіпажу танкеру. Один із них є громадянином Великої Британії, інший – громадянином Румунії. У деяких повідомленнях зазначається, що для нападу міг бути використаний безпілотник.

"Іран - це не тільки проблема Ізраїлю, - сказав Лапід в заяві. - Світ не повинен мовчати".

Міністр закордонних справ Ізраїлю Яір Лапід закликав до "жорсткої відповіді" і сказав, що він консультується зі своїм британським колегою Домініком Раабом, і що питання буде передано в ООН.

Представник уряду Великої Британії заявив, що вони також намагаються "терміново встановити факти".

Інцидент, як видно, є серйозною ескалацією напруженості в регіоні, і за деякими повідомлення ЗМІ, припускають, що міг бути задіяний безпілотник.

Однак деталі нападу на танкер під ліберійським прапором, що належить Японії, залишаються неясними. Іран поки не прокоментував звинувачення.

Держдепартамент США заявив, що "глибоко стурбований" повідомленнями і "уважно стежить за ситуацією".

Компанія-власник танкера, що належить ізраїльському морському магнату Еялю Оферу, який цього року посів 197 сходинку в списку найбагатших людей світу за версією Forbes, зі статком у 11,3 млрд доларів. Його фірми володіють і експлуатують понад 160 кораблів.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також