Британські вчені: люди з коронавірусом мають знижений рівень інтелекту
11:02 26.07.2021
341

Вчені з Великобританії опублікували в медичному журналі The Lancet результати дослідження, яке показує, що коронавірус негативно впливає на рівень інтелекту.

На їх думку, погіршення інтелекту зберігається і після одужання, і це включає тих, хто перехворів на Covid-19 у легкій формі.

Основним завданням британських вчених було з’ясувати, чи пов’язане погіршення когнітивних показників з Covid-19, адже після коронавірусу багато людей скаржаться на проблеми з пам’яттю та концентрацією уваги, занепокоєння, головні болі та інші негативні симптоми.

Крім того, вчені також пов’язують втрату нюху з розладами центральної нервової системи.

У дослідженні взяли участь 81 337 осіб. У період з січня по грудень 2020 року вони пройшли тести Great British Intelligence.

З усієї вибірки коронавірус різного ступеня тяжкості перенесли 12689 людей. До і після захворювання було обстежено 275 людей.

Дослідники проаналізували дані та порівняли результати людей із коронавірусом із результатами здорових людей, беручи до уваги такі фактори, як стать, вік, раса, освіта, дохід та інші характеристики.

У людей, які хворіли на Covid-19, виявлено виражений когнітивний дефіцит - вони пройшли менше результатів у тесті IQ, ніж ті, хто цього не зробив. Це було особливо очевидним у завданнях, які вимагали планування, прийняття рішень та абстрактного мислення.

Найбільший дефіцит розумових здібностей був зафіксований у людей, які були госпіталізовані під час лікування.

Вчені закликають наукове співтовариство більш уважно вивчити зв’язок між станом мозку та коронавірусом.

Автор: Маргарита Грабова
Читайте також