Містяни перетворили Староміську площу Праги на меморіал жертв коронавірусу
17:30 26.03.2021
289

Мешканці Праги, покладаючи квіти, пишучи імена чи тихо оплакуючи, перетворили середньовічну Староміську площу столиці Чехії на імпровізований меморіал тисячам людських жертв, втрачених пандемією COVID-19 у минулому році.

Громадська група під назвою "Мільйон моментів за демократію" розмістила в ніч на понеділок 25 тисяч білих хрестів на кам'яній  площі, оточеній готичними церквами та бароко, а також знаменитим Празьким астрономічним годинником, щоб вшанувати жертв пандемії минулого року - і присоромити уряд за помилкові кроки.

Того дня планувалося змити хрести, але мерія Праги заявила, що дозволить їм залишатися, доки їх не змиє дощ.

Потім люди спонтанно почали розміщувати імена, дати смерті та замітки до окремих хрестів, перетворюючи оригінальний акт на особисті вшанування.

Анна Войтехова принесла для свого брата, що помер у віці 75 років 1 березня того ж дня, коли він зареєструвався на вакцинацію, квітку та пляшечку з чеським трав’яним лікером "Бехеровка".

“Він мав зробити щеплення, але він не дожив до цього. Він був здоровий, не страждав ожирінням, не хворів. Хвороба його знищила. Люди повинні бути надзвичайно обережними, - сказала вона, борючись зі сльозами.

 

Автор: Єва Козаченко
Читайте також