На півдні Франції виявили новий штам коронавірусу
18:00 04.01.2022
261

Генетики-вірусологи Інституту інфекційних захворювань у Марселі виявили новий штам коронавірусу. Секвенування геному показало «атипову комбінацію мутацій». У попередньому дослідженні зазначається, що у новому штамі виявлено 46 мутацій.

Невідомий варіант виявили у мандрівника, який повернувся з Камеруну, він, ймовірно, заразив щонайменше 12 людей на півдні Франції. Тести показали у заражених «атипову комбінацію мутацій».

Новий варіант коронавірусу отримав тимчасове позначення B.1.640.2.

Вчені припускають, що як і у випадку з штамом «Омікрон», йдеться про мутацію коронавірусу в організмі людини, хворої на СНІД (а Камерун є батьківщиною ВІЛ, ним заражено 3,6% населення цієї країни). Адже при набутому імунодефіциті коронавірус встигає пройти в організмі людини багато циклів реплікації (розмноження) майже без реакції імунної та інших систем; під час такої кількості циклів накопичується велика кількість мутацій.

Не виключено, що цей варіант може бути заразнішим за попередні. Поки що про нього відомо мало, вивчення знаходиться на початковому етапі.

На даний момент домінуючим варіантом коронавірусу на території Франції є «омікрон», на його частку припадає понад 60% випадків зараження. З початку пандемії у країні понад 10 млн людей заразилися коронавірусом.

З 3 січня у Франції набуло чинності нове правило, згідно з яким діти у віці з 6 років також повинні носити маски.

Раніше носити маски у громадських місцях потрібно було лише з 11 років. Крім того, у великих містах, таких як Париж і Ліон, знову потрібно буде перебувати в масці на вулиці.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також