У ВООЗ визначились з версією походження коронавірусу
14:31 29.03.2021
276

Спільне дослідження ВООЗ та Китаю щодо походження COVID-19 говорить, що найбільш вірогідним сценарієм є передача вірусу від кажанів людині через іншу тварину, і що витік з лабораторії є "надзвичайно малоймовірним", згідно з чернетною копією, отриманою The Associated Press.

Результати дають мало нового розуміння того, як вірус почав поширюватися по всьому світу, і багато питань залишаються без відповіді, хоча це було очікувано. Але звіт містив більш детальну інформацію щодо міркувань, що лежать в основі висновків дослідників. Команда запропонувала подальші дослідження у кожній галузі, крім гіпотези про витік лабораторії.

Випуск звіту неодноразово затримувався, ставлячи питання про те, чи намагалася китайська сторона робити хибні висновки, щоб не допустити вини за пандемію, яка лягає на Китай. В кінці минулого тижня представник Світової організації охорони здоров’я заявив, що очікує, що звіт буде готовий до випуску "найближчими днями".

У понеділок AP отримали копію від женевського дипломата з країни-члена ВООЗ. Не було зрозуміло, чи буде звіт ще  змінений до випуску, хоч дипломат заявив, що це остаточна версія. Інший дипломат підтвердив отримання звіту. Обидва відмовились бути ідентифікованими, оскільки не мали повноважень на його випуск до публікації.

ВООЗ не відразу відповіла на електронні листи та телефонні дзвінки з проханням прокоментувати.

Дослідники перерахували чотири сценарії в порядку ймовірності появи коронавірусу з назвою SARS-CoV-2. Очоленням списку стала передача від кажанів через іншу тварину, що, за їхніми словами, дуже ймовірно. Вони оцінили пряме розповсюдження від кажанів на людей як можливе і сказали, що поширення через харчові продукти "холодного ланцюга" можливе, але малоймовірне.

Відомо, що кажани переносять коронавіруси, і насправді найближчий родич вірусу, який викликає COVID-19, був виявлений у кажанів. Однак у звіті сказано, що "еволюційна відстань між вірусами кажанів та SARS-CoV-2, за оцінками, становить кілька десятиліть, що свідчить про відсутність зв'язку".

Автор: Маргарита Грабова
Читайте також