Навіщо потрібно вакцинуватись від COVID-19 тим, хто вже перехворів, і чи безпечні вакцини з Індії та Китаю?
18:01 04.04.2021
274

Через понад місяць після початку вакцинації від коронавірусу в Україні, за повідомленнями місцевих ЗМІ, частина медиків продовжує відмовлятись від щеплення. Серед головних застережень – недовіра до індійського виробника, української влади у питанні зберігання препарату, а також страх перед можливими побічними реакціями. 

Раніше повідомлялось, що 62% українських медиків не збираються вакцинуватися від COVID-19. Натомість у США третина працівників медичних установ скептично ставляться до вакцини. 

Вакцини взагалі можуть давати побічні ефекти у вигляді головного болю, лихоманки. Приблизно таке я й мала після щеплення.

«Голос Америки» поспілкувався з лікарями та експертами в Україні та Америці. Вони вважають страхи перед затвердженими вакцинами безпідставними і нагадують колегам: вакцинація – обов’язок медиків перед їхніми пацієнтами.

Педіатр Євгенія Бухаріна, яка працює у найбільшій в Україні приватній мережі клінік, отримала свою першу дозу вакцини Covishield у середині березня й зараз чекає на другу дозу. 

"Я приблизно три місяці тому перехворіла на COVID, і тим не менш я вирішила, що потрібно вже робити, тому що, як я розумію, мінімальний імунітет, що триває якраз три місяці, - каже Бухаріна. - Вакцини взагалі можуть давати побічні ефекти у вигляді головного болю, лихоманки. Приблизно таке я й мала після щеплення. Приблизно 10% мали якісь побічні ефекти, що і це статистично очікувана цифра, на мій погляд усе добре".

 

Лікарка радить щеплюватись і своїм пацієнтам – вакциною, яка для них доступна: "Наприклад, у мене є пацієнти, які живуть у Китаї, і я їм кажу: так, робіть будь-якою вакциною, яка є у наявності". 

Такі ж рекомендації озвучує й сімейна лікарка Наталія Кухар, що живе й працює у штаті Айова, яка отримала щеплення Pfizer у грудні-січні.

"Якби у нас не було Pfizer чи Moderna, але AstraZeneca, Covishield, я би так само вакцинувалась ними, - каже Кухар. - У нас дуже багато вихідців з Індії, лікарів, у яких лишились там сім’я, батьки… і вони сказали: так, безперечно, коли вона буде у клініках, будуть вакцинувати". 

Після другого щеплення лікарка теж мала високу температуру, але попри знання про можливі побічні ефекти, на відміну від України, американські лікарі радо імунізуються: "Не знаю жодного лікаря, який відмовився. З усіх моїх колег-лікарів жоден не відмовився, всі лікарі були дуже щасливі отримати цю вакцину, тому що всі розуміють, наскільки це важливо, тому що ми тим самим захищаємо свої сім’ї та пацієнтів". 

Прототип AstraZeneca індійського виробництва, як і китайський препарат Sinovac – ефективні й так само безпечні, як і Pfizer та Moderna, переконує старша науковиця дослідницького інституту Юлія Петрова, яка брала участь у розробці однієї з американських вакцин, якою також щепилась сама.

Матеріал: Голос Америки

Автор: Анна Макарчук
Читайте також