ЗМІ повідомили про можливий брак 70 мільйонів доз вакцини Johnson & Johnson
14:04 07.05.2021
265

Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) перевіряє якість близько 70 мільйонів доз вакцини від коронавірусу Janssen, виробленої компанією Johnson & Johnson. Велика частина цих препаратів призначена для використання в США. Про це повідомляє The New York Times.

Сумніви викликають партії вакцини, створені на заводі компанії Emergent в Балтіморі. Раніше там виявили брак в 15-мільйонній партії вакцини. За даними видання, місцеві робітники випадково змішали компоненти вакцини з препаратом від AstraZeneca, який виробляється там же. Партію довелося утилізувати.

Фахівці FDA вважають, що працівники могли змішати компоненти тому, що не пройшли дезінфекцію при переміщеннях між зонами виробництва різних препаратів.

За даними видання, адміністрація президента США Джо Байдена Байдена попереджала громадян, що вакцини, вироблені на цьому заводі, не використовувалися всередині країни, проте їх поставляли в Канаду, країни Європейського Союзу і ПАР. У цих країнах заявили, що не можуть підтвердити непридатність цих вакцин, проте уповільнили темпи вакцинації для проведення додаткових перевірок якості препаратів.

Крім того, раніше адміністрація президента визнала, що вона дозволила поставки партії вакцини від AstraZeneca, виробленої на заводі в Балтіморі, в Канаду і Мексику. Проте влада не підтверджувала якість препаратів - оцінку повинні провести ці країни.

28 лютого однокомпонентну вакцину від Johnson & Johnson схвалили в США, а в березні - в ЄС і Всесвітня організація охорони здоров'я. Ефективність вакцини оцінюють в 66%. На відміну від вакцини Johnson & Johnson, вакцина AstraZeneca не схвалена для використання в США.

Читайте також