Марія Бурмака презентувала проєкт «Улюблені класики» в Стусівському університеті
16:28 22.09.2021
265

До Донецького національного університету імені Василя Стуса завітала народна артистка України, відома українська співачка, авторка пісень, композиторка і поетеса, кандидатка філологічних наук Марія Бурмака (Maria Burmaka) з презентацією проєкту «Улюблені класики», створеного за підтримки Український культурний фонд.

«Прем’єра «Улюблених класиків» і виступ у Донецькому університеті, який закінчив Василь Стус і який з початком війни зараз знаходиться у Вінниці, дуже важливий для мене, - розповідає Марія Бурмака. - Вінниччина Василя Стуса народила, вона його і прихистила. А я співаю пісні на його вірші, які стали частиною нашого проєкту».

Співачка зустрілася з ректором Стусівського університету Роман Гринюк. Роман Федорович і пані Марія поспілкувалися про історію Стусівського університету, долю та внесок Василя Семеновича Стуса в українську літературу, культуру і не лише.

Першою композицією, яка прозвучала у затишному актовому залі Стусівського, стала пісня «Мені однаково» на вірші основоположника нової української літератури, велета думки й Кобзаря Тараса Григоровича Шевченка.

Під час музично-поетичного вечора народна артистка України Марія Бурмака для студентів, викладачів та співробітників Стусівського університету виконала 10 авторських композицій на вірші класиків української поезії – від Шевченка до Стуса.

 

«Я давно мріяла зробити такий проект, - розповідає Марія Бурмака. – Це альбом з 15 сучасних пісень на вірші українських класиків. Поезія Олени Теліги, Івана Франка, Тараса Шевченка, Лесі Українки, Василя Стуса та інших авторів оживуть у піснях. Це і є альтернативна форма подачі вивчення української класичної літератури. Я хочу достукатися до кожного серця, донести безцінний матеріал, який українські класики залишили нам у спадок».

Автор: Іван Петрик
Читайте також