НАН України попередив  про можливість зростання захворюваності на COVID-19 в країні
15:29 16.07.2021
262

До головних епідемічних загроз у НАН зараховують різке загострення ситуації в Європі на тлі поширення штаму «Дельта» та проведення футбольного чемпіонату EURO-2020.

Поки що кількість нових випадків COVID-19 в Україні знижується, але темпи зниження істотно сповільнюються.

Також стурбованість науковців викликає стрімке падіння середнього віку хворих і померлих. Це теж може вказувати на майбутнє зростання захворюваності на COVID-19.

Аналогічно змінилася вікова структура госпіталізованих хворих – за винятком того, що зростання числа госпіталізацій серед хворих віком 18–34 роки було менш помітним. Зазначається, що зниження середнього віку хворих може бути передвісником початку нової епідемічної хвилі, оскільки епідемічний процес серед молоді, як правило, розвивається з певним випередженням.

Аналіз та прогноз епідемічної ситуації сильно ускладнюється тим, що в  офіційній статистиці нових виявлень дуже велика частка давніх випадків. Близько третини всіх виявлених випадків припадає на Київ, а саме в Києві затримки оприлюднення даних тестувань є найбільшими. Тому затримки оприлюднення кількості виявлень у Києві суттєво впливають на загальнонаціональну статистику. Надійніший показник епідемічної динаміки – кількість нових позитивних ПЛР-тестів. У Києві за останній тиждень було оприлюднено в 2,5 раза більше нових виявлень, ніж було отримано результатів позитивних ПЛР-тестів.  

 

Автор: Анна Макарчук
Читайте також