Освітяни просять відтермінувати відсторонення невакцинованих працівників
16:03 06.11.2021
322

Із 8 листопада невакцинованих працівників відсторонять від роботи. Перелік професій, працівники яких підлягають обов'язковій вакцинації від Covid-19, затвердило Міністерство охорони здоров'я 4 жовтня 2021 року. 

Нагадаємо, згідно з наказом МОЗ, обов’язковій вакцинації підлягають працівники:

  • центральних органів виконавчої влади,
  • місцевих державних адміністрацій,
  • закладів освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності.

Профспілка працівників освіти і науки просить відтермінувати застосування механізму відсторонення від роботи через відсутність вакцинації проти COVID-19 на місяць.

Зокрема, центральний комітет Профспілки працівників освіти і науки звернувся до Кабінету Міністрів, Міністерства охорони здоров’я та Міністерства освіти і науки з приводу необхідності врегулювання проблеми, пов’язаної з відстороненням від роботи працівників закладів освіти у зв’язку з їх відмовою та неможливістю вакцинації від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-СоV-2.

У профспілці зазначають що складна ситуація утворилася з відстороненням від роботи працівників закладів освіти, обов’язковість профілактичних щеплень яких визначена переліком, які відмовляються або ухиляються від проведення таких обов’язкових профілактичних щеплень проти COVID-19. Хоча кількість освітян, які приймають рішення вакцинуватися, щоденно збільшується.

"Відсторонення від роботи вже з 8 листопада може спричинити непередбачувані ситуації, які призведуть до порушення вимог щодо створення необхідних умов для перебігу освітнього процесу, неможливості обслуговування котелень, харчоблоків, охорони будівель, унеможливлення заміни відсутніх педагогів тощо", - йдеться у зверненні.

Крім того, підкреслюється, що з метою дотримання норм статті 32 Кодексу законів про працю України (КЗпП) про повідомлення працівників про зміну істотних умов праці не пізніше ніж за два місяці, Профспілка працівників освіти і науки України вбачає за необхідне термінове внесення змін до наказу МОЗ № 2153 та постанови Кабінету Міністрів № 1236, в яких йдеться про відсторонення певних категорій працівників без вакцинації з 8 листопада, для перенесення термінів їх реалізації не раніше 8 грудня.

Як повідомлялося, з 8 листопада працівники певних категорій не будуть допущені до роботи у разі непроходження профілактичних щеплень, зокрема, проти COVID-19. Перелік професій, які підлягають обов'язковій вакцинації, затверджений наказом Міністерства охорони здоров'я. Відповідно до наказу обов’язковим щепленням проти COVID-19 підлягають працівники: центральних органів виконавчої влади та їхніх територіальних органів, місцевих державних адміністрацій та їхніх структурних підрозділів та закладів освіти.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також