Реальна мета вилучення «військового» ПДФО з місцевих бюджетів - позбавити коштів громади, - Білоцерковець про сьогоднішнє голосування у ВР
12:47 20.09.2023
265

Верховна Рада сьогодні має розглядати законопроєкти про вилучення «військового» ПДФО у громад та передачу цих коштів до державного бюджету. Якщо ці зміни проголосують, військові не побачать ні грошей, ні допомоги від громад. Про це заявив голова фракції «УДАР Віталія Кличка» у Київській міській раді Дмитро Білоцерковець.

 

«Центральна влада все ж таки вирішила спробувати позбавити громади «військового» ПДФО. Невідкладно. Без обговорення. На сьогодні у Верховній Раді запланований розгляд законопроектів, якими «військовий» ПДФО вже з 1 жовтня цього року хочуть забрати з місцевих бюджетів. За підрахунками, йдеться про 120 млрд грн до кінця 2024 року. Результат вилучення «військового» ПДФО з місцевих бюджетів буде очікувано сумний: ні грошей, ні допомоги. Бо ці кошти просто розчиняться в державному бюджеті. Якщо влада забере «військовий ПДФО» громади вже не зможуть допомагати військовим, як раніше. У народних депутатів ще є можливість не допустити цього», - заявив Дмитро Білоцерковець.

 

Він зазначив, що підставою для змін оголошують збільшення фінансування сил оборони. Проте реальна причина, за його словами, - «політична спроба позбавлення коштів громад».

 

«Ми ж всі розуміємо: від того, що гроші витягнуть з однієї «кишені» та перекладуть в іншу, їх більше не стане. Бо гроші, отримані від «військового» ПДФО, громади і зараз здебільшого витрачають на безпеку і оборону. При цьому громада працює з військовими частинами напряму. Захисники самі відзначають, що знаходяться в конструктивному діалозі з місцевою владою, тоді як «в центрі» їх не завжди чують. Тому неофіційно вони зараз просять знайти шляхи, щоб ці кошти залишилися у громад», - зазначив керівник фракції «УДАР Віталія Кличка».

 

Зокрема, Київ передбачив можливість використати у вигляді субвенції з міського бюджету до 5 млрд грн на потреби військових. Понад 3,5 млрд грн виділила влада Києва на безпеку, оборону та забезпечення військових та їх родин від початку широкомасштабного вторгнення. З них:

- понад 2 млрд грн пішло у вигляді субвенцій на зброю, дрони, техніку та інші першочергові потреби військових частин міста, що виконують бойові завдання на передовій;

- 904 млн грн спрямовано на забезпечення квартирами захисників, їхніх сімей та ВПО:

- 555 млн грн - на виплату матеріальної допомоги захисникам та їхнім сім’ям.

 

Крім того, київська влада продовжує активно залучати допомогу від іноземних партнерів, бізнесу, благодійників та спонсорів, повідомив Білоцерковпець.

 

Керівник фракції УДАРу наголошує, що замість руйнування місцевого самоврядування нардепи можуть зробити добру справу.

 

«Щоб зробити допомогу захисникам з боку громад максимально ефективною, мер Києва Віталій Кличко ініціював утворення Координаційної ради за участі міських, селищних та сільських голів, представників Генштабу та Міністерства оборони. Нардепи ж можуть важливо якнайшвидше ухвалити вже зареєстровані у ВР законопроекти №9559-д та 9560-1, які легалізують витрати громад на оборону та дозволять місцевій владі допомагати нашим військовим без абсурдної загрози кримінальної відповідальності», - пропонує Дмитро Білоцерковець.

Автор: Валерія Драгоманова
Читайте також