Поточна найбільша для України хвиля коронавірусу прогнозовано триватиме до січня 2022
10:02 01.11.2021
443

Смертність від COVID-19 в Україні перевершила пікові значення весняної хвилі — зараз в середньому помирає 485 осіб на добу. Це абсолютний рекорд добової кількості померлих за всю історію пандемії для країни.

Разом з тим поточні темпи вакцинації в Україні перевершили максимальні європейські і світові показники. Україна демонструє очікувану спроможність робити на добу 250-350 тисяч щеплень. Новий добовий рекорд вакцинації від COVID-19 в Україні — 290 тисяч щеплень.

KSE рекомендує вакцинуватися від COVID-19 вже зараз — до надмірного навантаження на медсистему.

«Протяжність поточної хвилі може бути довшою, ніж попередньої. Попередня весняна хвиля тривала 72 дні. Через більш поширюваний варіант вірусу «Дельта», поточна хвиля може тривати довше. Відповідно, «червоні» регіони ми можемо побачити і в січні 2022», – прогнозує керівник Центру економіки охорони здоров’я KSE Юрій Ганиченко.

 

Попри історичні добові рекорди за ключовими показниками для України минулого тижня,  після тривалих святкових вихідних у жовтні, госпіталізації не прискорились. Цього тижня за рівнем госпіталізацій відбулося зростання на 22% за тиждень (максимальні темпи під час весняної хвилі складали зростання у 30% за тиждень), однак сама швидкість зростання зменшується.

«За нашими оцінками, госпіталізації продовжать зростати більш повільними темпами вже цього тижня, а наступного, сподіваємося, що ця тенденція стане більш показовою», – зазначив аналітик.

Виписки в країні вже зараз зростають швидше, ніж госпіталізації – виписки за тиждень зросли на 36%, в розрив скоротився до 30% (був 50% у попередні тижні). 

Скорочення розриву позитивно впливає на кількість вільних «ковідних» ліжок у країні. Вже впродовж місяця Україна витримує різницю між кількістю зайнятих і вільних лікарняних місць на рівні 20-25 тисяч ліжок з «киснем». Зайнятість ліжок цього тижня почала стабілізуватись а держава наразі контролює ситуацію щодо навантаженості системи охорони здоров’я.

Критична зайнятість ліжок спостерігається в окремих регіонах. У Донецькій та Запорізькій області ця зайнятість складає по 89% і  85% відповідно. 

Водночас, ліжка з «киснем» становлять 97% усіх «ковідних» ліжок, тож реальна зайнятість ліжок із «киснем» пацієнтами, які потребують кисневої терапії, складає 50%.

Як повідомило 26 жовтня Міністерство охорони здоров’я, ще п’ять регіонів цього тижня будуть винесені на розгляд Комісії ТЕБ і НС. Серед них – Житомирська, Луганська, Львівська, Хмельницька і Чернігівська області.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також