Телеведучий Дмитро Щебетюк перевірив центр Вінниці на доступність
18:12 21.10.2019
253

Майже впродовж 4 років команда «Доступно.UA» поширює ідею доступності міського простору та повноцінне включення людей з інвалідністю у життя суспільства. В його рамках громадський активіст, спортсмен, телеведучий Дмитро Щебетюк сьогодні завітав до Вінниці зі своєю командо, аби перевірити центр міста на доступність.

У HUB Місто змістів для громадських активістів та представників ЗМІ провели простий майстер-клас щодо методики перевірки, зокрема Дмитро Щебетюк, пояснюючи критерії доступності, зауважив, що, перевіряючи такі об’єкти, як аптеки, вокзали, банки, поштові відділення, заклади харчування, кінотеатри активісти послуговуються виключно правилами ДБН, аби уникнути будь-якого суб’єктивізму.

Кінцеві результати досліджень усіх 10 міст будуть представлені на форумі 29 листопада. І хоч на перший погляд видається, що у Вінниці з доступністю жодних проблем, але вже перші кілька об’єктів на шляху від HUB Місто змістів до міської ради повністю зруйнували цю ілюзію: у одній з кав’ярень наявний пандус, але він перекритий дверима.

Об’їжджаючи будівлю міськради ззаду, зрозуміли, що навіть наявність облаштованих тротуарів не рятує від людського фактору, адже вантажівка перегородила тротуар і людині на візку довелося прямувати навпростець проїжджою частиною дороги.

Подолавши цю смугу з перешкодами і опинившись через дорогу зліва від міської ради, де розташовані кілька продуктових крамниць і закладів швидкого харчування, пан Дмитро просто не зміг потрапити туди через відсутність пандусів.

Хоч, як розповіла координаторка проекту Катерина Костенко ,їх наявність не врятувала б ситуацію, оскільки фактично у кожному з цих закладів завузькі двері для того, щоб візочник міг крізь них проїхати, зависокі пороги та відсутні облаштовані вбиральні.

На жаль, у міськраді кут нахилу пандуса теж не відповідає будівельним нормам, зате там є функціональна вбиральня, в якій, правда, немає пеленального столика, але то вже деталі.

Філія «Ощадбанку» по Соборній мала всі шанси здобути найвищі оцінки в плані доступності, оскільки там і пандус облаштовано, і підйомники є, але, як завжди, є одне «але» — для того, щоб потрапити у вбиральню, потрібно або проскакати візком по сходах, або піднятися на непрацюючому підйомнику.

Моніторинг кінотеатру ім. Коцюбинського залишив по собі дуже сумне враження в плані доступності для маломобільних груп населення.

Завершився маршрут для нашої підгрупи в Музеї транспорту, який не було включено до обов’язкових об’єктів перевірки, але який хоч трохи поліпшив враження від попередніх відвідин закладу культури.

Нагадуємо : «Тостер» — перший в Україні рейтинг доступності міст, в ході якого було проведено моніторинг 9 міст, Вінниця стала десятою. Проект здійснюється за підтримки Фонду прав людини Embassy of the Netherlands in Ukraine.

[gallery type="slideshow" ids="237152,237151,237150,237149,237148,237147,237146,237145,237143,237144"]
Читайте також