Всесвітній День Української Хустки – Свято яке об’єднало 5 континентів світу!
16:00 06.12.2021
355

Третій рік поспіль жінки всього світу відзначатимуть Всесвітній День Української Хустки (ДУХ). Засновницею дійства, яке об’єднало Україну та п’ять континентів, стала вінничанка, Голова Вищої Ради Міжнародного Клубу Успішних Жінок «Жінки України», депутатка Вінницької обласної Ради Людмила Станіславенко.

Святкування Всесвітнього Дня Української Хустки проходитиме 7 грудня 2021 року в місті Вінниця з 14:00 до 16:00 в обласному молодіжному центрі «Квадрат». Зважаючи на карантинні обмеження та мільйонну підтримку цьогоріч, як і в 2020 році, захід проходитиме, як онлайн, так офлайн.

Кожного року Свято має окремий та неповторний меседж. І якщо минулого року дійство мало на меті об’єднання жіночого Роду через Хустку, то в 2021 засновниця поставила перед собою мету – зібрати родинні історії пов’язані з Хусткою, які в майбутньому увійдуть до збірки «Українська Хустка».

Тож цьогоріч, аби стати частиною жіночого кола «ДУХ» користувачки соціальних мереж публікують фото з особливою, родинною «хустковою історією». Окрім того, усі охочі можуть заспівати та викласти родинну пісню чи колискову в Хустині, або ж пісню з свого регіону, або країни, яка об’єднує й викликає особливі сімейні спогади.

Людмила Станіславенко розповідає, що жінки охоче діляться не лише гарними світлинами в традиційному українському вбранні, а й розповідають про те, як Хустка рятувала родини.

Хустка є невід’ємною частиною української культурної спадщини. Споконвіку на українських землях вона була не просто обов’язковим головним убором для заміжніх жінок, а й особливим сакральним предметом, реліквією, що передавалась із покоління в покоління. Ми вже отримали історії жінок, які говорять про те, що саме завдяки Хустці їх предкам вдалось вижити під час Голодомору. Тоді українки віддавали Хустку, аби врятувати життя новонароджених, або обмінювали Хустину на відро борошна».

У 2021 році родзинкою ДУХ стане цікавий онлайн майстер-клас з Хустиною. Його проводитиме відома дизайнерка, чиє вбрання носять родини шейхів - Юлія Кацьянова. Саме вона розповідатиме дівчатам з України, Ізраїлю, Казахстану, Грузії, Канади, США, Фінляндії, Литви, Польщі, ОАЄ та інших країн, як поєднувати традиційну Хустину з сучасним одягом. Завершиться дійство флеш-мобом з пов’язування Хустки за прикладом відомої дизайнерки.

Нагадаємо, вперше Всесвітній День Української хустки відзначили у 2019 році. Тоді захід підтримали мільйони  етнічних українок і жінки з 20-ти країн світу. Серед них Греція, Кенія, США, Польща Італія, Канада, Іспанія, Казахстан, Йорданія, Латвія, Індія, Португалія, Чехія, ОАЄ, Ізраїль, Туреччина, Фінляндія.

На самому святі у м. Вінниці були представниці країн Африки, Албанії, Азербайджану, Індії, Польщі,  Білорусії, Грузії, Литви, а також представниці єврейської та ромської громад.

Окрім того, організаторка неодноразово зверталася до Президента України, Міністерства культури та народних обранців з ініціативою внести Всесвітній День Української Хустки до календаря Державних свят та відзначати його на Всеукраїнському рівні. Сподіваємось, що найближчим часом це свято внесуть до календаря Державних свят.

У 2020 започаткований у Вінниці флеш-моб, присвячений Всесвітньому Дню Української Хустки, встановив новий національний рекорд — «Міжнародний флешмоб впродовж доби. Найбільша кількість жінок в українських Хустках». За 24 години до акції долучилось більше трьох тисяч жінок з України та 13-ти країн світу.

Основне святкування Всесвітнього Дня Української Хустки проходитиме у місті, де воно було засновано – Вінниці.

Запрошуємо усіх охочих 7 грудня 2021 року з 14:00 до 16:00 у молодіжний центр «Квадрат» (м. Вінниця, Майдан Небесної Сотні, 15), або ж долучатися до онлайн трансляції, яка проходитиме на сторінці засновниці ДУХ Людмили Станісавенко у Facebook (https://www.facebook.com/lyudmila.stanislavenko).

Зазначимо, враховуючи епідеміологічну ситуацію захід проходитиме з дотриманням всіх карантинних вимог. Тож усі відвідувачі повинні мати сертифікат про вакцинацію, або негативний результат ПЛР-тестування чи експрес-тестування на антиген (дійсний 72 години) або сертифікат про одужання.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також