Росія офіційно вийшла з Договору про відкрите небо
09:40 18.12.2021
255

Росія офіційно вийшла зі складу країн - учасниць Договору про відкрите небо.

Відповідне рішення набуло чинності у суботу, 18 грудня, передає  DW.

Кілька місяців тому Росія попередила про це решту країн — учасниць договору.

"Цей крок має на увазі одночасний вихід і зі сформованої в рамках договору групи держав-учасниць, що включає нашу країну та Білорусь", — йшлося у заяві МЗС.

У відомстві наголосили, що Росія, "незважаючи на численні порушення ДОН із боку США, їхніх союзників та клієнтів, робила все можливе для збереження угоди".

Договір про відкрите небо було підписано 24 березня 1992 року в Гельсінкі 27 державами - учасницями об'єднання, яке з 1994 року отримає назву Організація з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ). Цілями документа були сприяння більшій відкритості військової діяльності, а також зміцнення безпеки через заходи зміцнення довіри та стабільності. Країни зобов'язувалися дозволяти іншим сторонам договору здійснювати над своєю територією спостережні польоти з використанням фото- та відеозйомки.

У листопаді 2020 року США оголосили про вихід із договору, звинувативши Росію в його порушенні та обмеженнях на польоти над Чечнею та в районі Калінінграда. Москва претензії Вашингтона відкинула та переклала всю відповідальність за розвал договору на Сполучені Штати.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також