Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт про заборону демонтажу електронних комунікаційних мереж під час надзвичайних ситуацій та воєнного стану
15:01 05.06.2024
256

Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт, який забороняє демонтаж електронних комунікаційних мереж під час надзвичайних ситуацій, надзвичайного та воєнного стану. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк та зазначено у картці законопроєкту №9593.

"Законопроєкт №9593 передбачає заборону демонтажу електронних комунікаційних мереж в умовах надзвичайних ситуацій, надзвичайного та воєнного стану. За основу – 248 голосів", – написав Железняк.

Законопроєкт визначає, що під час надзвичайного та воєнного стану забороняється демонтаж електронних комунікаційних мереж або їх частин, за винятком випадків, коли таке рішення ухвалює постачальник послуг або суд.

Документ також передбачає, що місцеві адміністрації в межах своїх повноважень сприятимуть постачальникам електронних комунікаційних мереж у забезпеченні сталого функціонування мереж та наданні послуг. Вони можуть допомагати у ліквідації пошкоджень, спричинених стихійними лихами, та наданні матеріальних ресурсів, робочої сили, транспортних та технічних засобів.

В пояснювальній записці наводиться приклад із Сумської області в липні 2023 року, коли представники обленерго демонтували електронні комунікаційні мережі, що призвело до додаткових витрат постачальника послуг та потенційного припинення надання послуг абонентам на певний період. Подібні випадки трапляються не лише з обленерго, але й з іншими власниками інфраструктури об'єктів доступу.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також