З початку вакцинальної кампанії від коронавірусу НСЗУ виплатила медзакладам Вінницької області 15,58 млн грн за проведення щеплення
14:02 04.11.2021
261

У 58 медичних закладах Вінницької області можна отримати щеплення від коронавірусу. Саме ці медзаклади мають відповідний договір з НСЗУ. Всі вакцини від коронавірусу в Україні безоплатні для пацієнта, послуги з вакцинації — також. Як знайти пункти вакцинації, в яких можна щепитися, та на які послуги лікарів можна розраховувати?

Наразі у Вінницькій області 58 медичних закладів мають угоди з НСЗУ на проведення вакцинації проти COVID-19. У цих закладах пацієнт може отримати свою безоплатну дозу вакцини. Послуги з вакцинації також безоплатні для пацієнта.

Усього з початку вакцинальної кампанії від коронавірусу Національна служба здоров’я виплатила понад 15,58 млн грн закладам Вінниччини за проведення щеплення.

Жителям Вінниці доступні послуги і мобільних бригад з вакцинації —  щеплення маломобільних громадян та колективів від 50 людей.

Вони отримують оплату за фактичну кількість провакцинованих осіб: 25 грн — за першу дозу введеної вакцини і 60 грн — за другу. Інформацію про вакцинацію медики вносять до електронної системи охорони здоров’я і тільки на підставі цієї інформації НСЗУ платить закладам.

“З початку вакцинальної кампанії у Вінницькій області хоча б одну дозу вакцини від коронавірусу отримало 676 762 людини. Двома дозами щепилося 287 309 жителів області. Всі ці вакцини безоплатні для пацієнтів. Робота медичних працівників, задіяних у процесі вакцинації, також — за неї платить НСЗУ.

Єдиний клопіт людини — це знайти зручний для себе заклад, де можна вакцинуватися. На сьогодні українцям доступний широкий спектр місць, де можна отримати щеплення: це і медзаклади (лікарні або сімейні амбулаторії), пункти щеплення та мобільні бригади”, — розповідає директорка Центрального міжрегіонального департаменту НСЗУ Алла Горбатюк.

Як має проходити щеплення від коронавірусу та де його можна зробити?

Медичні заклади, які укладають договір на вакцинацію проти COVID-19, зобов’язуються працювати так:

  1. Для початку медичні працівники повинні поінформувати вас щодо процедури вакцинації та отримати інформовану згоду — документ, який кожен підписує перед щепленням.
  2. Лікар має вас опитати, щоб виявити протипоказання, з’ясувати схильність до алергій.
  3. Після цього вам розкажуть про подальші дії та можливі побічні реакції.
  4. Лише тоді можна безпосередньо провести вакцинацію з дотриманням вимог інфекційної безпеки.
  5. Протягом 30 хвилин після щеплення за вами мають спостерігають, щоб зафіксувати несприятливі події після імунізації в разі їх виявлення.
  6. Факт вакцинації реєструють в електронній медичній картці пацієнта.
  7. Якщо вакцина дводозова, медпрацівники повідомляють пацієнту час і місце наступного щеплення, у разі потреби допомагають із реєстрацією на наступний візит.
  8. Якщо раптом у пацієнта виникає невідкладний стан у процесі вакцинації, йому надають першу медичну допомогу і викликають швидку.

 

Автор: Маргарита Грабова
Читайте також