Пухлина хребта і спинного мозку
13:02 28.08.2023
329

Рак у цій ділянці тіла може мати різний характер. Пухлина може бути первинною, тобто поділ аномальних клітин почався саме тут, або бути метастазуючою.

Поява пухлини на хребті – досить рідкісне явище, але при цьому може нести серйозну загрозу для здоров'я. Утворення може бути доброякісним, тобто не мати злоякісних клітин, або раковим. При цьому необхідно розуміти, що навіть якщо пухлина не пов'язана з онкологічними процесами, вона може тиснути на нерви, тканини і порушувати роботу органів. Саме тому поява утворень потребує діагностики, регулярного спостереження і негайного лікування, якщо ситуація стає загрозливою.

Рак у цій ділянці тіла може мати різний характер. Пухлина може бути первинною, тобто поділ аномальних клітин почався саме тут, або бути метастазуючою. Метастази – ознака раку на пізній стадії. Практично будь-який вид онкологічних захворювань з часом може поширитися за межі первинного місця локалізації та вразити інші органи і тканини, включно з хребтом і спинним мозком.

Типи пухлини хребта і спинного мозку

Більшість пухлин хребта належать до цих видів:

 

  •     Інтрамедулярні пухлини – починають рости з клітин, які складають внутрішню частину спинного мозку (нерви).
  •     Інтрадурально-екстрамедулярні пухлини – розвиваються поза спинним мозком, але всередині твердої мозкової оболонки (тонкий шар, що захищає спинний мозок).
  •     Екстрадуральні пухлини – становлять більшість пухлин хребта. Вони виникають поза твердою мозковою оболонкою, розвиваючись із кісток хребта (хребців) або з хрящової тканини.
  •     Метастатичні пухлини – рак, який починається в іншій ділянці (наприклад, лімфома в лімфатичних вузлах) і поширюється на тканини в хребті або поруч із ним.


Симптоми пухлини хребта

Як зазначають фахівці Лікарні ізраїльської онкології LISOD, біль у спині, що не минає, є найпоширенішим симптомом пухлини хребта, з яким пацієнти звертаються до лікаря. Однак необхідно розуміти, що дискомфорт у спині є досить поширеною проблемою і в більшості випадків не пов'язаний з раком. Встановити причину болю в спині ви зможете, відвідавши компетентного фахівця і здавши низку аналізів.

Інші симптоми пухлини хребта включають:

 

  •     Стріляючий біль, який починається в нижній частині спини і поширюється вниз по задній частині ніг.
  •     Відчуття оніміння, яке зазвичай відчувається в ногах або руках.
  •     Слабкість у ногах або проблеми з ходьбою.
  •     Запаморочення.
  •     Нудота або блювота.


Таких симптомів може не бути, навіть коли онкологічний діагноз уже підтверджений. Їх поява і терміни, коли вони починають спостерігатися, суто індивідуальні для кожного пацієнта і залежать від багатьох чинників. 

Лікування пухлини хребта 

План лікування базується на результатах ваших аналізів, залежить від загального стану здоров'я та історії хвороби. Виходячи з цих даних, ваш лікар обговорить з вами перспективи терапії, а також запропонує найефективніші методи лікування, які можуть включати:

 

  •     Хірургія.
  •     Променева терапія.
  •     Хімієтерапія.
  •     Таргетна терапія.


Також варто зазначити, що в деяких випадках онколог може відмовитися від активного лікування і запропонувати обмежитися спостереженням або паліативною допомогою. Такий варіант можливий у тих випадках, коли пухлина не загрожує здоровю пацієнта або рак перебуває на тій стадії, коли наявні методи лікування вже безсилі.

Для того, щоб зрозуміти, чи є у вас пухлина на хребті, визначити її характер і отримати всю необхідну медичну допомогу, вам необхідно звернутися до Лікарні ізраїльської онкології LISOD – найкращі онкологи Києва зможуть допомогти вам подолати рак.
 

Читайте також