Медіаексперти розвінчали руснявий фейк про Кличка, показавши як росіяни маніпулюють українцями
21:14 03.11.2023
259

У соцмережах російського сегмента поширюють відео, у якому мер Києва Віталій Клично нібито запропонував проголосувати за те, щоб не вважати окуповані території частиною України. Це — фейк. Аналітики VoxCheck визначили, що цю цитату вирвали з контексту всього відео. Насправді ж Кличко говорив про причини, які унеможливлюють проведення виборів. Серед них, зокрема, й те, що частина людей перебуває на окупованих територіях і не зможе проголосувати.

 

«Ті території, які окуповані, вони вже не Україна, тому що представників [України на виборчих дільницях] не буде. Яким чином ми враховуємо ці території чи не враховуємо?» — сказав Кличко. Тобто він не стверджував, що окуповані території не українські, а пояснював, що вибори там наразі не можливі. Зокрема через те, що представники України не зможуть встановити виборчі дільниці через активні бойові дії – пише Детектор медіа.

Використовуючи фейкові цитати громадських діячів, військових, політиків та інших публічних особистостей, російська пропаганда намагається переконати споживачів дезінформації в правдивості такого висловлювання. Мовляв, якщо це заявив сам український посадовець, отже, йому можна довіряти, адже він авторитетне джерело. Так пропагандисти використовують тактику апелювання до авторитету.

Автор: Валерія Драгоманова
Читайте також