Програма "Стоп грип": вінничанам розповіли, як вберегтися від грипу
12:59 08.10.2019

Як вберегтися від грипу, розповідали сьогодні на прес-конференції щодо реалізації програми "Стоп грип" директор департаменту охорони здоров'я Вінницької міськради Олександр Шиш та професори, доктори медичних наук, завідувачі кафедр Юрій Мостовий, Ларіса Мороз та Ірина Незгода.

Спікери наполягали на тому, що досі найефективнішим засобом профілактики грипу є вакцинація, а оптимальний час введення вакцини- початок осені (вересень-жовтень). Разом з тим, щеплення рекомендують робити і в більш пізні терміни - впродовж всього сезону грипу.

Всупереч поширеному міфу, вакцинація не ослаблює, а посилює здатність протистояти грипу. Імунітет після введення вакцини формується через 7-14 днів.

Щеплення проти грипу не входить до національного календаря щеплень, а відтак ці вакцини не закуповуються за кошти державного бюджету, зважаючи на це, у Вінниці вже вчетверте стартує програма "Стоп грип".

Зі слів директора департаменту, цього року було враховано особливості минулих років і залучено до впровадження програми сімейних лікарів.

Лариса Мороз розповіла, що вже зафіксовано поодинокі випадки захворювання в стаціонарі, тому питання вакцинації набуває особливої ваги.

Зокрема, у поточному році Україна замовила 500 тис. вакцин, вже перша партія прибула, препарати є в аптеках Вінниці ( муніципальна аптека придбала 2,5 тис. доз).

Дана програма себе добре зарекомендувала, тільки у 2018 році 5.5 тис вінничан було провакциновано.

Загалом Вінниця - єдине місто в країні, яке відшкодовує 50% вартості вакцини для містян. До речі, на кафедрі інфекційних хвороб ще три тижні безкоштовно вакцинуватимуть осіб, старших 65 років.

Після впровадження програми смертність від пневмонії дорівнює 0 - і це неабияке досягнення, переконані фахівці.

Ірина Незгода зупинилася на особливостях перебігу грипу в педіатрії та небезпеках ускладнень, симптоматиці.

Юрій Мостовий підтвердив, що пролонгація програми - це безумовне досягнення міської ради. Закликав не займалися самолікуванням, довіритися своєму сімейному лікарю. Насамкінець Олександр Шиш запевнив, що вакцину вінничани зможуть придбати після звернення до лікаря, не варто купувати її з власної ініціативи і зберігати бозна-де, вакцина потребує певного температурного режиму і умов зберігання. Посадовець підтвердив, що в бюджеті міськради передбачено кошти на 10 тис. доз , сама вакцина коштує 260 грн, з них бюджет сплачує 130 грн.

Читайте також