Сім’я лебедів та сотня черепашок: як живеться в озері біля Вінницького парку (Фото)
11:22 21.08.2017

Озеро біля Центрального парку часто приємно дивує жителів та гостей міста. Цього року кількість вінницьких лебедів поповнилась – закохана парочка подарувала аж п’ятеро діточок. Такого в історії Вінниці ще не було.

Сумувати їм ніколи, полюбуватися приходять десятки дітей та й дорослі стежать за життям улюбленців. Ретельно доглядають за птицями робітники МКП «Вінницязеленбуд».

Харчують птиць два рази на день спеціальним кормом: в 7:00 та в 18:30. Періодично в обідню перерву кидають ще й корисну зелень. Також кожного ранку два робітника зі спеціальною сіточкою чистять озеро, але до вечора налітає листя з дерев, вітер наносить бруд та й самі вінничани часто кидають сміття. Це все тому, що саме озеро знаходиться трішки нижче парка, тому коли ідуть дощі, весь бруд потрапляє у воду. Звісно там є сток, але частина бруду все ж потрапляє в озеро. Так, як вода не стічна,  робітники комунального підприємства все чистять власноруч.

«Восени повністю спускаємо воду в озері. Ранньою весною очищаємо всі залишки грязі та запускаємо нову чисту воду. Частково вода йде з джерельця, також добавляємо з водопроводу. Лебеді кажуть, що їм тут комфортно настільки, що подарували нам 5-х лебедяток. А, як відомо, птиці не будуть так розмножуватися при поганих умовах. Скоро маленькі лебеді «ставатимуть на крило» і батьки вчитимуть їх літати, щоб птахи не взлетіли, їм потрібно підрізати крила. Будемо це робити десь в жовтні, коли забиратимемо родину в зоопарк. Цього річ напевно залишимо в нашому міні-зоопарку і самі взимку доглядатимемо. А потім буде видно, але лебеді ростуть і їм мало місця на озері та й, як нам розповідали спеціалісти, самці можуть битися між собою. Домовилися, що можна деяких птахів залишити у «Подільському зоопарку» там є невеличке озерце, де їм буде комфортно», розповів старший майстер Центрального парку Приймак Юрій.

В озері живуть не тільки лебеді, а й черепашки. Їх там близько сотні. Поки ще тепло вони витягують свої лапки і головки та насолоджуються сонячними промінчиками.  Їх можна часто побачити у компанії з голубами. Звідки черепашки з’явилися в озері – невідомо. Приймак Юрій додав, що черепашки харчуються самостійно. В озері, коли зливають воду тваринки зимують у болоті. Також під час зливу води часто виловлюють кілька рибинок.

Читайте також