У Вінниці працює унікальний інклюзивний табір для дітей (ФОТО)
12:50 07.08.2019
254

У Вінниці продовжує працювати  корекційний  інклюзивно-розвитковий літній табір для дітей з інтелектуальними порушеннями та дітей без порушень у розвитку. Подібний захід вже вп’яте  проводиться у Вінниці і триватиме з 4-го по 11-те серпня. Організовує його «Українська спілка осіб з інвалідністю» на базі інклюзивного клубу «VinSmart» за адресою Стельмаха, 25.

Як повідомила одна з ініціаторок проекту  Леся Самойленко, табір організовується та проводиться передовсім силами батьків, які в силу обставин мусять здобути нові знання та навички, як допомогти своїм особливим дітям. Реалізовується проект за кошти обласного бюджету облдержадміністрації, адже він переміг у конкурсі з визначення програм, розроблених інститутами громадянського суспільства, завдяки цьому літній табір безкоштовний для сімей,  в яких виховуються діти з особливими освітніми потребами. Загалом  задум цього табору виник тому, що зазвичай  дітям з поведінковими порушеннями відмовляли, коли батьки їх намагалися влаштувати у звичайні оздоровчі табори. Так і почав функціонувати цей табір, який має соціально-побутове орієнтування, наприклад, кухню включено до розкладу занять., де діти можуть готувати власноруч.

За словами Лесі Самойленко, проект надає можливість провести корекційно-розвиткові заняття для покращення стану дітей з інтелектуальними порушеннями та їх соціалізації, організувати відпочинок та створити інклюзивне середовище де всі діти почуватимуться прийнятими і рівними.

[gallery type="slideshow" ids="232654,232655,232656,232657,232658,232659"]

В табірній зміні беруть участь 30 дітей, 25 дітей з інвалідністю і 5  з типовим розвитком.  У дітей буде різноманітна розважальна програм: всі разом ходитимуть на батути, в канатне містечко, навіть буде заняття в справжній кав’ярні, де учасники табірної зміни готуватимуть піцу.

Ольга Степаненко, яка відповідає в таборі за соціально побутову адаптацію і по сумісництву є мамою особливої дитини, розповіла, як проходять заняття та на що, в першу чергу, доводиться звертати увагу, працюючи з дітьми, які мають певні діагнози.

Зазначимо, у понеділок з 10.00 до 12.45 діти разом з батьками і наставниками вчилися варити борщ з фрикадельками, а після 14.30 всі разом мали можливість стати свідками видовищного шоу мильних бульбашок від Анжеліки Ремішевської. Також юні вінничани, вже навчилися готувати пельмені та завітали до Музею науки в Скайпарку.

Читайте також